Go Back

Surdejsboller

Disse lækre surdejsboller er langtidshævede, og har derfor en lækker saftig krumme, som går godt til den dybe umamismag fra melormemelet.
Forb. tid30 min
Tilb. tid14 min
hævetid15 t

Equipment

  • En aktiv surdej

Ingredienser

Surdejen

  • 2 dl Surdej
  • 2 dl hvedemel
  • 1 dl vand

Bolledejen

  • 550 gram Hvedemel
  • 1/2 portion af surdejen
  • 50 gram melormemel
  • 5 dl vand
  • 15 g salt
  • 2 tsk honning

Sådan gør du

Surdej

  • Rør alle ingredienser sammen til en ensartet masse, og lad det hvile på køkkenbordet i en times tid.
  • Fjern halvdelen af surdejen, og gem den til næste gang du skal lave surdej. Du kan gemme den i et syltetøjsglas med et løstsiddende låg, du skal bare huske at "fodre" den med lidt mel og vand i ny og næ

Bolledejen

  • Bland hvedemel, melormemel salt, vand og honning med den sidste halvdel af surdejen fra før. Det skal røres godt rundt til en ensartet masse
  • Dæk dejen til og lad den stå en times tid på køkkebordet, hvorefter du stiller den i køleskabet i 3 til 6 timer.
  • Mens dejen står på køl tager du den jævligt ud for at folde den. Fold dejen ind over sig selv 5 gange, og læg den tilbage i køleskabet. Det skal du gøre 5 gange mens den står i køleskabet, f.eks en gang i timen. Dejen bør med tiden begynde at blive mere elastisk, og slippe skålen lettere. Hvis den tredje gang du tager den ud af køleskabet stadig føles meget våd og klistret kan du tilsætte lidt mere mel, men ikke for meget (helst ikke mere end en dl)
  • Efter de 3-6 timer i køleskabet tager du skålen ud og stiller den på køkkenbordet, stadig tildækket. Dejen får nu den sidste hævning, og skal stå 8-9 timer. Du kan med fordel hæve den natten over.
  • Efter hævningen hælder du dejen forsigtigt ud på et meldækket bord. Du må ikke være for voldsom, da det kan "punktere" dejen, og du dermed mister alt den luft som gæren har produceret. Tænd samtidig ovnen på 250 graders varmluft, med en bageplade i ovnen.
  • Drys mere mel over dejen, og fold den nu ind over sig selv en sidste gang. Fold dejen en 4-5 gange, indtil du har en spændstig kugle.
  • Derefter deler du dejen i lige store boller, og lægger dem på et stykke bagepapir.
  • Når ovnen er varm løfter du bagepapiret med bollerne overpå den varme bageplade indeni ovnen. Brug evt en anden bageplade til at løfte bagepapiret ind i ovnen, så du kan glide bagepapiret overpå den varme bageplade.
  • Bag bollerne i 5 minutter ved 250 grader, og skru derefter temperaturen ved til 220 grader. Derefter giver du dem yderligre 8-9 minutter, og tager dem ud af ovnen.
  • Lad dem køle af på en rist, og nyd dem.