Grydebrød med massere af protein
Dette lækre, langtidshævede grydebrød er fyldt med proteiner, og har en super sprød skorpe og saftig krumme.
Forb. tid14 t
Tilb. tid15 min
bagetid45 min
Samlet tid15 t
Ret: Side Dish
Forfatter: Bug-Farm
Equipment
- Støbejernsgryde med låg
Ingredienser
- 5 dl vand
- 50 gram melormemel
- 5 gram gær
- 1 tsk honning
- 2 tsk salt
- 570 gram hvedemel
Sådan gør du
- Opløs gæren i en skål med lunkent vand. Brødet skal hæve længe, så en lille smule gær rækker langt. Hvis du ikke har frisk gær kan du erstatte det med 1/4 tsk tørgær.
- Opløs honning og salt i vandet, og tilsæt mel (både hvedemel og melormemel). Rør det hele godt rundt, så der ikke er nogle store, tørre melklumper tilbage. Du behøver ikke ælte dejen, det klarer gæren for os.
- Dæk dejen til og lad den hæve 10-12 timer i køleskabet.
- Når dejen er hævet hælder du den ud på et meldrysset køkkenbord. Herefter "folder du dejen indover sig selv". Hiv dejen ud i en aflang pølse, og fold enderne indover midten, lidt som en konvolut. Dejen er blød, så brug rigeligt mel.
- Læg derefter dejen i et meldrysset fad eller hævekurv, og lad dejen hæve tildækket i yderligere 2 timer.
- Når dejen er hævet i 1,5 time sæter du en mellemstor støbejernsgryde i ovnen, og sætter temperaturen på 250 grader. Gryden skal være stor nok til at den våde dej kun vil fylde gryden halvt op.
- Efter en halv time burde ovnen være 250 grader, og gryden bør være rygende varm. Det er vigtigt at gryden er helt varm, da brødet ellers kan brænde sig fast, eller få en for tynd skorpe.
- Dejen er nu også færdighævet, og du kan nu vende dejen overi den brændvarme gryde. Vær forsigtig når du tager den ud/ sætter den ind i ovnen, da gryden er varm og kan være tung.
- Herefter bager du brødet under låg i 30 minutter, hvorefter du tager låget af gryden, så det kan få yderligere 15 minutter, for at få farve.
- Tag brødet ud af ovnen, og lad det hvile på en bagerist i minimum 20 minutter.